Montaža oken / Installation of windows

Slovenian:

V soboto 25. 11. 2011 so montažerji podjetja Gašper iz Radelj ob Dravi pričeli z montažo oken in vrat. Preden se je delo pravzaprav začelo in preden sta motažerja pripravila delovno območje, nam je ena izmed predstavnic tega podjetja podrobneje razložila pomen in pomembnost RAL montaže, za vse objekte na sploh. Ti trakovi služijo tako kot parna ovira oz. parna zapora, kot tesnilo, ki ob pravilni vgradnji dodatno zatesni okenski okvir in omgoča boljšo tesnot stavbe. Pred vgradnjo je bilo potrebno najprej preveriti točnost okenske odprtine in okenskega okvirja, da ne prihaja do zapletov pri nadaljnji vgradnji. Nato sta se na obod okenskega okvirja prilepita RAL trakova eden na zunanji strani, ki služi kot parna ovira, na notranji strani pa se prilepi trak, ki je namenjen kot parna zapora. Okno se v steno najprej postavi na distančne letve, nato pa se z zagozdami okno uravna v pravilen geometrični položaj. Po končani tej fazi se RAL trak na notranji strani prilepi na steno s posebnim silikonom, ki je odporen na vse vremenske in klimatske vplive, da se lahko okno fiskira s posebno ekspandirajočo pupreno, ki zapolni prazen prostor in fiksira okno v fiksen položaj. Po določenem času, ko se ta masa strdi in dokončno ekspandira, se preostanek odstrani z nožem in RAL trak na zunanji strani se lahko prilepi na steno. Pred purpenjenjem, se okenski okvir lahko fiksira v steno s posebnimi »torks« vijaki, ki okno še dodatno primejo v položaj. Na enak način so se vgradila okna v servisnem in kopalniškem delu, prav tako vhodna vrata, ki pa so za razliko od oken bila večjih dimenzij.

English:

On Saturday 25. 11. 2011 the installers of Gašper company from Radlje Ob Dravi start install windows and doors into self-sufficient living cell. First one member of this company also explain the importance of RAL installation. Those RAL tracks are for protect the water steam that go through the window frame into insulation layer, and also the blower door test its better. Just before installation the check of window frame dimensions and dimensions of hole must be done to prevent complications with fitting into. Then the RAL tracks needs to be glued onto the window out edge, and then glued to the inner wall surface When the window is placed into wall hole it needs to be fixed with screws on each vertical beam. The gap between frame and hole is filled with high quality purpen which expand and fill even the tiny gap. When the pupren is harden enough, the rest can be removed and the RAL track on outer side can also be glued on the wall surface. The windows into utility and bath room also have been installed on the same way as explained one in the differnece between the door that have greater dimentions.

Avtor: Igor Hovnik

Advertisements

About selfsufficientcell

A group of students of the Faculty of Architecture, who will participate in project design and implementation of energy self-sufficient living units. It will be constructed on a test track in Gameljne near Ljubljana.

Posted on November 27, 2011, in 2. Tedenska poročila / Weekly reports. Bookmark the permalink. Comments Off on Montaža oken / Installation of windows.

Comments are closed.